Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Μια όμορφη μέρα... (ή πώς το Έγκλημα στα Τέμπη μας ένωσε στους δρόμους...)

 


Ήταν μια όμορφη Κυριακή, μετά από καιρό.
Μπορεί ό λόγος που κατέβηκε ο κόσμος στους δρόμους να ήταν ένα έγκλημα, 57 θάνατοι, όμως η μέρα ήταν όμορφη επειδή όλοι άφησαν τα "χρώματά" τους στο σπίτι και πήραν μαζί τους στις συγκεντρώσεις και τις πορείες σε όλη την Ευρώπη, μόνο το αίτημά τους για Δικαιοσύνη!







Πενήντα επτά άνθρωποι νεκροί, αλλά όχι "χαμένοι".
Όταν ένας θάνατος γίνεται η αφορμή για να συσπειρωθούν εκατομμύρια άλλοι, θάνατος χαμένος δεν λογαριάζεται.

Ας μην ξεχάσουμε...

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

"-Μάρθη σ' αγαπώ." (με αφορμή μια ειρηνική κινητοποίηση)

 

"-Δημήτρη κάνε κάτι!"
"-Έχω ελάχιστο οξυγόνο!!"
"-Βοήθεια! Βοήθεια!"
"-Μάρθη σ' αγαπώ!"
"-Κι εγώ σ' αγαπώ!"

Απόψε δεν είμαι καλά.
Η μέρα βγήκε δύσκολα, το σώμα μου δεν χωράει τον πόνο.
Το σπίτι δεν μπορεί να με κλείσει μέσα του.
Η κούραση δεν λέει να με καταβάλει για να ηρεμήσω λιγάκι.

Το πρωί τα παιδιά μας διοργάνωσαν διαμαρτυρία για την αδιαφορία που διαχρονικά δείχνει το κράτος για τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
Πανδαισία!
Καθηγητές στο πλάι τους, γονείς με πλήρη συνείδηση του πού φοιτούν τα παιδιά τους, παιδιά πολύχρωμα, δημιουργικά, άλλα διασκεύασαν τραγούδια με στίχους διαμαρτυρίας και έδωσαν το μήνυμά τους ακόμα κι αν η εξουσία έχει αυτιά κλειστά, άλλα χόρεψαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα αν και η εξουσία είναι τυφλή...





Άλλα πάλι διάλεξαν να φτιάξουν γκράφιτι στους τοίχους του σχολείου, όχι με οπαδικά συνθήματα και ανούσιες κουβέντες.
Με νόημα και ουσία.


Δεν είμαι αισιόδοξος.
Παρόλο που πιστεύω ότι αυτή η γενιά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας, δεν είμαι αισιόδοξος στο κατά πόσο θα την αφήσουν να το κάνει.
Το κράτος δεν αγαπάει την τέχνη.
Δεν αγαπάει την διαφορετικότητα.
Δεν συμπαθεί τα παιδιά που έχουν φωνή.
Το κράτος, δεν αγαπάει τα παιδιά μας.
Τα βλέπει απλά και μόνο σαν μηχανές παραγωγής υλικών και υπηρεσιών.

Πονάω πολύ απόψε.
Κάποια άλλα παιδιά ξεκίνησαν με όνειρα όπως τα δικά μου και τα δικά σου και χάθηκαν σε μια στιγμή επειδή "κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του", "κάποιος αδιαφόρησε", επειδή "κάποιος" κρατικός λειτουργός βρέθηκε στη θέση του χωρίς να έπρεπε να βρίσκεται εκεί, είτε σαν σταθμάρχης, είτε σαν υπουργός, είτε σαν πρωθυπουργός.

Απόψε θυμήθηκα αυτή τη φωτογραφία που είχα τραβήξει πέρσι το καλοκαίρι στην παράσταση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.
Ένα παιδί έγραψε ένα ποίημα για το δυστύχημα στα Τέμπη και το απήγγειλε σπαράζοντας.
Τόσα όνειρα και χάθηκαν σε μια στιγμή.... Πώς να εξηγήσεις σε ένα παιδί;
Ίσως πάλι σκέφτομαι ότι δεν είναι αναγκαίο.

Απόψε δεν είμαι καλά.
Πώς θα μπορούσα να είμαι, το σκέφτομαι και ντρέπομαι!
Ντρέπομαι εγώ αντί να ντρέπονται όσοι προσπαθούν λυσσαλέα δύο χρόνια μετά να κρύψουν το τί πραγματικά έγινε στα Τέμπη.
Το τί πραγματικά συνέβη, το ποιο ήταν το φορτίο της αμαξοστοιχίας, το ποιοι τα γνώριζαν, πράγματα που αν κάποτε αποκαλυφθούν οι ευθύνες θα ξεπεράσουν τα σάρκινα όρια του σταθμάρχη, τα τσιμεντένια όρια του γραφείου του, τα χωμάτινα του νομού του και θα φτάσουν στην Αττική, στην Ηρώδου Αττικού, θα βγουν από τα σύνορα της Ελλάδας, ίσως περάσουν μια βόλτα από τις Βρυξέλες, ίσως πάλι να κάνουν και μια στάση πιο βόρεια...
Τριάντα από τους πενήντα επτά ανθρώπους που χάθηκαν στα Τέμπη, επέζησαν από το ατύχημα και πέθαναν φριχτά από τις αναθυμιάσεις των υλικών που καίγονταν μετά την σύγκρουση!
Αν από μόνο του δεν φτάνει αυτό για να πέσει μια κυβέρνηση, για να διαλυθεί ένα κράτος, τί χρειάζεται;

Δεν είμαι καλά απόψε... Ύπνος δεν κολλάει, η σκέψη μου είναι στους γονείς που άκουσαν από τα δελτία το ηχητικό με τα παιδιά τους να χάνονται μέσα στην αγωνία...

Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, ας μην ησυχάσει κανείς.
Ας βοηθήσουμε μια φορά όλοι γιατί το κακό δεν κάνει διακρίσεις... Σε ένα κράτος που δεν αγαπάει τα παιδιά μας, δεν είναι δύσκολο να κλαίμε εγώ κι εσύ αντί για την μητέρα της Μάρθης...


"..Σε αυτό το τρένο μπήκα αλλά ποτέ δεν βγήκα
Φρόντισαν κάποιοι να μην φτάσω στον προορισμό μου
Έγινα και εγώ του κράτους τους μια προίκα για να τιμούνε κάθε χρόνο δήθεν το χαμό μου
Είπανε φταίει ο ένας είπανε φταίει ο άλλος αλλά ποτέ δεν μάθαμε ποιός φταίει πραγματικά
Την πλήρωσε ο μικρός για να μην χρεωθεί ο μεγάλος και να την βγάλουν καθαρή πάλι τα αφεντικά
Κήρυξαν μέρες πένθους τα αρπακτικά του έθνους ψεύτικα δάκρυα βάλανε και εκφράσανε οδύνη
Οι εκλογές τους αίσχους πρέπει να είναι δικές τους δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς καθόλου αυτά τα κτήνη
Είναι η στροφή στα Τέμπη που το λαό θεριεύει και τον γεμίζει με αδικία μίσος και οργή
Είναι η στροφή στα Τέμπη φωνή ψυχών που εκπέμπει το έγκλημα τους μην αφήσουμε να ξεχαστεί..."




Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Η μύηση στον κόσμο της μουσικής! (το ταπεινό Crown εκείνων των Χριστουγέννων....)

 

 

Οι μέρες που προηγήθηκαν ήταν δύσκολες, κουραστικές, γεμάτες προβληματισμό.
Μέρες που θα έπρεπε να ήταν γιορτινές πέρασαν δύσκολα, κάποιες στο κατώφλι του νοσοκομείου και μέσα από αυτό με αγαπημένους να υποφέρουν, γιορτινές βραδιές με παρέα αντί για φίλους, ποτό και χαμόγελα, μια καρέκλα νοσοκομείου, έναν άνθρωπο που υπέφερε και το χειρότερο, ακραία τοξικές συμπεριφορές από κατ' όνομα συγγενείς που σε μια νύχτα οι μετοχές τους απέκτησαν υπεραξία...
Ας είναι.
Οι μέρες πέρασαν, ο πατέρας είναι σπίτι πλάι στη μάνα, χώρος για να "προσημειώσω" όσους αποφάσισαν να βγουν από τη ζωή μου βρέθηκε και μάλιστα άπλετος και σήμερα που κάπως ηρέμησα από όλο αυτό, το μυαλό μου γέμισε από όμορφες, παιδικές πρωτοχρονιές που άφησαν σημάδια ανεξίτηλα στην καρδιά μου.
Πρωτοχρονιές και γιορτές που όπως πάντα στη ζωή μου, είναι βάλσαμο στην άσχημη διάθεση και θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ την ανάμνησή τους, όχι νοσταλγικά, αλλά θεραπευτικά για να με βοηθούν να προχωράω μπροστά.
Και όχι, για να προλάβω κάθε σκέψη, δεν μένω στα παλιά. Τα "τωρινά" είναι εφόδιο για το παρόν και το μέλλον, ό,τι ζω τώρα είναι παρακαταθήκη για όσα έρχονται. Απλά, η πατρίδα μας όπως κι αν το κάνεις, είναι τα παιδικά μας χρόνια...
Μέρες Χριστουγέννων λοιπόν, δεκαετία του 1980, ΠΑΣΟΚ, ελεύθερη ραδιοφωνία, Ευρωμπάσκετ 1987 και ο κόσμος ξεκίνησε εκείνα τα χρόνια να κάνει δειλά-δειλά μια τεχνολογική στροφή που έπαιρνε με αργό ρυθμό την διασκέδαση από τα σαλόνια και την κατεύθυνε πρώτα στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού και μετά στο πεζοδρόμιο και τις παλάμες των ανθρώπων.
Πολύ πριν τα τηλέφωνα, το δεσμό τους με το κοινόχρηστο δωμάτιο του σπιτιού έκοψαν οι τηλεοράσεις, οι (πρωτόγονες) παιχνιδομηχανές αλλά κυρίως τα στερεοφωνικά συγκροτήματα. Και λέω κυρίως καθώς ενώ τα δύο πρώτα έγιναν μεν πιο εύχρηστα και ελαφριά ώστε να μπορούν να χωράνε σχεδόν παντού, το κόστος του παρέμενε απαγορευτικό και η κτήση τους ήταν προνόμιο των λίγων σε αντίθεση με το τρίτο και πιο δημοφιλές την δεκαετία εκείνη που οι φορητές του εκδοχές ήταν τόσο πιο προσιτές ώστε να αγγίζουν τα παιδικά μας όνειρα!
Ενώ λοιπόν σήμερα το απόλυτο για κάθε παιδί και έφηβο είναι να αποκτήσει ένα κινητό τηλέφωνο που κατ' ουσία κάνει τα πάντα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η απόκτηση ενός φορητού κασετοφώνου ήταν το όνειρο!
Το Walkman λοιπόν ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο σε κάθε παραλλαγή του, απλό μόνο με αναπαραγωγή κασέτας, απλό με ενσωματωμένο ραδιόφωνο, auto revesrse που άλλαζε πλευρά στην κασέτα χωρίς να χρειάζεται να την βγάλεις από τη συσκευή και να της αλλάξεις πλευρά με το χέρι (!!!), auto reverse με ενσωματωμένο ραδιόφωνο, απλό με εγγραφή, απλό με εγγραφή και ραδιόφωνο, auto reverse με ραδιόφωνο και εγγραφή και ειλικρινά, κουράστηκα και μόνο ψάχνοντας μέσα στο μυαλό μου τις παραλλαγές που όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ανάλογo με τις δυνατότητες που είχε η κάθε συσκευή, ήταν και το κόστος για την απόκτησή της.
Τη δεκαετία της μουσικής έκρηξης λοιπόν κυρίως λόγω της εξάπλωσης της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, λαχταρούσα σαν τρελός να αποκτήσω κι εγώ το Άγιο Δισκοπότηρο! Να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τότε, αν ήθελα να ακούσω ραδιόφωνο στο σπίτι, έπρεπε να ζητήσω από τον κολλητό μου που είχε ένα μονοφωνικό ραδιοφωνάκι που έπιανε μόνο AM ( "Μεσαία Κύματα" λεγόταν, η παλιότερη μορφή ραδιοφωνίας πριν τα FM όπου ήταν άθλος να ακούσεις ποιοτική μουσική καθώς υπήρχαν ), να μου το δανείσει! Δεν το υποτιμώ καθόλου μιας και έτσι πήρα τα πρώτα μου ακούσματα στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Εκείνα τα ευλογημένα Χριστούγεννα λοιπόν, μάζεψα όσα χρήματα μπορούσα να μαζέψω από τα κάλαντα και τα δώρα των συγγενών και πήγα με τον πατέρα στην "Αθηναϊκή Αγορά", το μοναδικό τύπου πολυκατάστημα της εποχής. Εννοείται ότι τα χρήματα που είχα μαζί μου δεν έφτασαν, εννοείται επίσης πως ο Στεφανής έβαλε το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσει το ποσό κι ας μην μου του είπα ποτέ "ευχαριστώ".
Μην φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για ποικιλία. Μην φανταστεί ότι μιλάμε για ποιότητα. Οι ποιοτικές συσκευές με τις μύριες εντυπωσιακές δυνατότητες ήταν απλησίαστες για τον προϋπολογισμό μου, η Sony που κυκλοφορούσε το Walkman δεν είχε περάσει καν την πόρτα του καταστήματος κι όμως, δεν μπορώ μέχρι σήμερα να ξεχάσω την ανείπωτη ευτυχία μου όταν έπιασα στα χέρια μου το τόσο απλοϊκό Crown που νόμιζα λες και είχα αγοράσει όλο το χρυσάφι του κόσμου!
Τί κι αν έπρεπε να γυρίζω την κασέτα με το χέρι όταν τέλειωνε η πλευρά της; Τί κι αν έπρεπε να την γυρίζω με ένα στυλό για να μην εξαντλώ τις μπαταρίες της συσκευής όταν έψαχνα να ακούσω ένα συγκεκριμένο τραγούδι (πράγμα πρακτικά αδύνατο); 
Καμία σημασία δεν είχαν όλα αυτά. Είχα την μουσική στα χέρια μου, μπορούσα να ακούω αυτό που επέλεγα, μόνος, με την ησυχία μου.
Οι κασέτες της εποχής είχαν εκατοντάδες μειονεκτήματα αλλά είχαν ένα πλεονέκτημα που έφερε την μουσική δίπλα στους καθημερινούς ανθρώπους και την έκανε κτήμα τους. Ήταν φτηνές και μπορούσες να γράψει όποια μουσική ήθελε ο καθένας, νόμιμα ή μη. Δεν είναι τυχαίο ότι αντικαταστάθηκαν πρακτικά μόνο όταν έγιναν καταναλωτικές οι συσκευές εγγραφής CD που εξάλειψαν όλα τα μειονεκτήματα που είχε το μέσο εκείνο.
Μετά από εκείνο το ταπεινό Crown που "έχανε στροφές" και παραμόρφωνε μέχρι σπασίματος νεύρων τα τραγούδια όταν έπεφτε η ισχύς των μπαταριών του, απέκτησα δεκάδες συσκευές, φορητά ραδιόφωνα, επιτραπέζια ραδιοκασετόφωνα, στερεοφωνικά συγκροτήματα, Η/Υ, φορητά discman και Mp3 discman, iPod, φορητούς Η/Υ... και άλλα που δεν τα θυμάμαι....
Τίποτα όμως δεν θα πάρει ποτέ την θέση που είχε το πρώτο μου φορητό κασετοφωνάκι, αυτό το ταπεινό Crown που σκίρτησα από χαρά πριν λίγο που είδα την φωτογραφία του ξανά!
Αυτό ήταν που με μύησε στο κόσμο της μουσικής!