Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

 


Κάπου διάβασα σήμερα το πρωί ότι, "στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία, αλλά την κάναμε όλη εξαγωγή -σαν τις τομάτες και τις ασπιρίνες ένα πράγμα- και ξεχάσαμε να κρατήσουμε λίγη και για μας.
Αν κάπου εκεί ανάμεσα στην οδοντοστοιχία σου έσκασε ένα πικρό χαμόγελο, σου υπόσχομαι μέσα στις επόμενες -λίγες- σειρές να σε κάνω να το χάσεις.

Περί ευθύνης ο λόγος λοιπόν και συγκεκριμένα περί ευθύνης υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Όντας σε mood μελέτης απόψε, είπα να ρίξω μια -πρόχειρη- ματιά στο Σύνταγμα των Ελλήνων, όπως αυτό δημοσιεύεται σε pdf στο site του κοινοβουλίου μας, πριν από αυτό όμως, ξεφύλλισα λίγο τον κανονισμό της Βουλής, παιδιά έχουμε που ό,που να 'ναι θα σπουδάσουν, χάθηκε ο κόσμος να ξέρουμε τί γίνεται εκεί μέσα;

Αντιγράφω λοιπόν (οι επισημάνσεις με bold είναι δικές μου):

"Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αποτελείται από το σύνολο των Βουλευτών, δηλαδή από 300 μέλη, τα οποία εκλέγονται από τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός εάν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων ονομάζεται "βουλευτική περίοδος". Οι βουλευτικές περίοδοι αριθμούνται σε συνεχή σειρά από το 1975, με ελληνική αρίθμηση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η Βουλή των Ελλήνων συνέρχεται σε τακτικές, έκτακτες και ειδικές συνόδους.
Σε τακτική σύνοδο η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων συνέρχεται αυτοδικαίως την πρώτη Δευτέρα του μηνός Οκτωβρίου κάθε έτους. Η διάρκεια της τακτικής συνόδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε μήνες, σε αυτήν δε ψηφίζεται υποχρεωτικά ο προϋπολογισμός του Κράτους. Σε τακτική σύνοδο, επίσης, συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη διεξαγωγή των γενικών βουλευτικών εκλογών. Οι τακτικές σύνοδοι αριθμούνται, με ελληνική και πάλι αρίθμηση, για κάθε περίοδο ξεχωριστά." ((άρθρα 21-24 του ΚτΒ))

Με λίγα λόγια, η τακτική σύνοδος της Βουλής ξεκινάει σε δύο περιπτώσεις. Την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου ή αν έχουν προηγηθεί εκλογές οπότε συγκαλείται τριάντα μέρες μετά τις εκλογές. Οι τακτικές σύνοδοι διαρκούν κατ' ελάχιστο πέντε μήνες, ενώ από όσο γνωρίζω, μια τακτική σύνοδος αν και πάλι δεν συντρέχει λόγος εκλογών οπότε η βουλή διαλύεται, συνήθως ολοκληρώνεται τον Ιούλιο ώστε να πάνε και οι 300 με όλους τους εργαζόμενους στον "ναό" της Δημοκρατίας μας τις διακοπές τους..... (και να γίνει το απαραίτητο retouche, βαψίματα, σκουπίσματα και σφουγγαρίσματα στο κτίριο μέχρι να έρθει και πάλι η πρώτη Δευτέρα του επόμενου Οκτώβρη)
Μέχρι εδώ όλα καλά θα ήταν όλα καλά, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματός μας, η παράγραφος 3 του οποίου μάλιστα αναθεωρήθηκε το 2019.
Αναφέρει λοιπόν το άρθρο 86:

"1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση."

Τα ποινικά δικαστήρια λοιπόν δεν έχουν καμία αρμοδιότητα απέναντι σε οποιοδήποτε αδίκημα κατηγορηθεί κάποιο από τα μέλη του κοινοβουλίου. Για την δίωξη των βουλευτών, αρμόδια είναι ΜΟΝΟ η Βουλή.

"3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία."

Με λίγα λόγια, για να διωχθεί νομικά ένα μέλος της Βουλής για κάτι που κατηγορείται, θα πρέπει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία να συνταχθεί με την δίωξή του η πλειοψηφία των βουλευτών! Φαντάζομαι δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά αν ο βουλευτής ανήκει στην κυβερνητική παράταξη της πλειοψηφίας...
Ωστόσο, η ερμηνεία αυτού του άρθρου έχει παρερμηνευθεί κατά το δοκούν για να εξυπηρετήσει φυσικά τα συμφέροντα των βουλευτών αφού το άρθρο 62 αναφέρει ρητά ότι το ακαταδίωκτο των βουλευτών ΔΕΝ αφορά σε αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους ή την πολιτική τους δραστηριότητα! Αυτό σε όσους έσπευσαν να πουν ότι η κράτηση του βάνδαλου της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν παράνομη...

"Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Επίσης δεν διώκεται για πολιτικά εγκλήματα βουλευτής της Βουλής που διαλύθηκε, από τη διάλυσή της και έως την ανακήρυξη των βουλευτών της νέας Βουλής. Η σχετική άδεια δίδεται από τη Βουλή υποχρεωτικά εφόσον η αίτηση της εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. Η Βουλή, με ευθύνη του Προέδρου της, αποφαίνεται υποχρεωτικά σχετικά με το αίτημα μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής. Δεν απαιτείται άδεια για τα αυτόφωρα κακουργήματα."

Η παράγραφος 3 του άρθρου 86 που αναφέρω παραπάνω, αναθεωρήθηκε κατά την Θ' Αναθεωρητική Βουλή στις 25 Νοεμβρίου 2019 οπότε και σβήστηκε η σκανδαλώδης διάταξη για την αποσβεστική προθεσμία στα αδικήματα των βουλευτών. Μέχρι τότε, η παράγραφος 3 ανέφερε ότι τα αδικήματα των βουλευτών παραγράφονται μετά από δύο τακτικές συνόδους της Βουλής! Αν ανατρέξεις στην αρχή αυτού του κειμένου, θα δεις ότι μια τακτική σύνοδος μπορεί να διαρκέσει κατ' ελάχιστο πέντε μήνες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, η αποσβεστική προθεσμία ανάμεσα σε δύο τακτικές συνόδους χρησιμοποιήθηκε πολλάκις σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ από τους βουλευτές όλων των παρατάξεων, εκμεταλλευόμενοί την στο έπακρο, ανεξάρτητα από την παράταξη και το χρώμα του καθενός!
Φανταστείτε ότι, αν δεν είχε καταργηθεί η αποσβεστική περίοδος των δύο τακτικών συνόδων και για να καταλάβεις πόσο μας αφορά μια τέτοια διάταξη, κάθε ευθύνη υπουργού ή κυβερνητικού στελέχους για το έγκλημα των Τεμπών θα παραγραφόταν μια για πάντα τον ερχόμενο Ιούλιο που λήγει η δεύτερη τακτική σύνοδος της Βουλής μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023!

Μισό λεπτό όμως, μέχρι εδώ όλα (ή σχεδόν όλα) μοιάζουν καλά.
Αμ δε!
Μπορεί το άρθρο 86 να τροποποιήθηκε το 2019, όμως δεν έχει αλλάξει ακόμα 
ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος 3126/2003 για το άρθρο 86! Αυτό απλούστατα μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες του συντάγματος και κενό δικαίου που, μαντέψτε ποιόν μπορεί να ωφελήσουν! Οι φωνές στο κοινοβούλιο αναφορικά με την εσκεμμένη παράλειψη του κυβερνώντος κόμματος πνίγονται πίσω από την ισχνή μειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου, ο εφαρμοστικός νόμος θα παραμείνει ως έχει μέχρι τη στιγμή που θα κληθεί να ωφελήσει (πάμε άλλη μια μαντεψιά σχετικά με το ποιόν...) δια της απουσίας του...

Επειδή είμαι εντελώς απογοητευμένος από το πολιτικό μας σύστημα και δη από τους κυβερνώντες, πλέον δεν με εκπλήσσει τίποτα για το μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι οι 300 με τους αυλικούς τους θα κάνουν τα ΠΑΝΤΑ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα.

Ελπίζω να μην είστε τίποτα κουτορνίθια και να σας περνάει από το μυαλό ότι η πρόταση του πρωθυπουργού στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του άρθρου 86 έγινε επειδή ξαφνικά το πολιτικό μας σύστημα νοιάστηκε για μένα και για σένα.

Αντιγράφω από το Lifo.gr 7/3/2025:

"Μητσοτάκης: Πρόταση σε Ανδρουλάκη για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών υπό όρους..."

Ποιούς όρους;
Αντιγράφω από το ίδιο άρθρο:

"Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών."


Κατάλαβες τώρα;

Δεν φταίνε αυτοί.
Εγώ κι εσύ φταίμε που μας πετάνε ένα ψίχουλο και χορταίνουμε.

Όχι κύριοι.
Ο σκοπός δεν είναι μόνο να αλλάξει ο σκανδαλώδης νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Το ζητούμενο σήμερα πιο ηχηρά από ποτέ είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα των Τεμπών και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή του νόμου ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ...

Μόνο έτσι οι 57 ψυχές θα βρουν ανάπαυση...
Μόνο έτσι δεν θα γίνουν και άλλα παρόμοια εγκλήματα!


Σάββατο 8 Μαρτίου 2025


Έχω πει δεκάδες φορές ότι δεν είμαι πολιτικός, μπορεί να έχω πολιτική άποψη από μικρό παιδί την κρατάω όμως για τον εαυτό μου ή για έναν-δυο ανθρώπους (και πολλούς λέω) που σέβομαι και εκτιμώ και σιχαίνομαι όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει "ψωμοτύρι" την πολιτική ανάλυση στο facebook λες και ξαφνικά γέμισε η χώρα και ο κόσμος όλος με ρήτορες από τη μία και ανθρώπους που διψούν να διαβάσουν την πολιτική μας άποψη από την άλλη
Ωστόσο, θεωρώ ότι οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας καθώς για πρώτη φορά μετά το 1973 το κράτος αντιμετωπίζει τόσο έντονη δυσαρέσκεια και αντιπαράθεση από τους πολίτες όχι αναίτια, όχι μόνο με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη και την συνεχιζόμενη ατιμωρησία δύο χρόνια μετά.
Η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να ρίξει τις ευθύνες σε συγκεκριμένα εξωθεσμικά πρόσωπα, πολιτικό προσωπικό που σίγουρα είχε μερίδιο της ευθύνης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει έξω από το κατηγορητήριο τους θεσμικούς παράγοντες που βρίσκονταν την περίοδο του δυστυχήματος σε θέσεις που σχετίζονταν έμμεσα ή άμεσα με την λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Απέτυχε. Η έντονη αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων καθώς και το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα του δυστυχήματος ήταν παιδιά που κινητοποίησε το αίσθημα όλο και περισσότερων από τους πολίτες της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα το αφήγημα της κυβέρνησης να πέσει στο κενό και να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση.
Δυο χρόνια μετά η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα ή ακομα πιο σωστά, πέρα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, πιστεύει πλέον ότι η κυβέρνηση ενορχήστρωσε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων της τραγωδίας από τις πρώτες κιόλας μέρες που ακολούθησαν του δυστυχήματος με σκοπό να μείνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών τα στελέχη της.
Φτάσαμε στο σημείο ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση να πιστεύουν ότι η εξαφάνιση και ο θάνατος του γιου της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας Σοφίας Αποστολάκη που διερευνούσε την υπόθεση των Τεμπών, "παρακινήθηκε" από το κράτος!
Όπως είναι λογικό, ακόμα και η θέση του μέχρι πρότινος δημοφιλέστατου πρωθυπουργού έχει κλονιστεί, οι πολίτες μετά και την ομιλία του πριν δυο μέρες στην βουλή όπου έδειξε να βρίσκεται πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου θεωρώντας ότι οι μαζικότατες διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου 2025 που κατέβασαν εκατομμύρια κόσμου στις πλατείες παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των στελεχών της κυβέρνησης να απαξιώσουν τις εκδηλώσεις μνήμης, δεν ήταν αντικυβερνητικές αλλά ζητούσαν τη συνέχιση του έργου της παρούσας κυβέρνησης, έχουν χάσει πλέον κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του καθώς και στο σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης του.

Η λύση αυτή τη φορά δεν μπορεί να είναι εύκολη.
Αυτή τη φορά δεν θα αλλάξει τίποτα με έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Αυτή τη φορά δεν θα αλλάξει τίποτε ακόμα και αν παραιτηθεί η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές.
Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις του λαού θα πάψουν μόνο αν γίνει άρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όλοι όσοι έχουν εμπλακεί διαχρονικά στο έγκλημα των Τεμπών δικαστούν και αποδοθεί δικαιοσύνη για τα 57 θύματα.

Δύσκολα πράγματα.

Δυστυχώς διαπιστώνω καθημερινά ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πράξει κάτι τέτοιο, αντίθετα εξακολουθεί να εφευρίσκει ή να ψάχνει τρόπους ώστε να αποτινάξει την ευθύνη από τα στελέχη της, αν θέλετε τη γνώμη μου χωρίς επιτυχία γιατί πλέον το ποτάμι είναι λίγο αργά για να γυρίσει πίσω και οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες.
Φοβάμαι ωστόσο...
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών γι αυτό και δεν θα πω πολλά από εδώ και κάτω.
Μόνο ότι φοβάμαι πως για πρώτη φορά μετά το 1945 θεωρώ ότι η χώρα είναι πολύ κοντά σε έναν εμφύλιο σπαραγμό. Όχι, δεν θα ζωστούν φισεκλίκια ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ και θα πάρουν τα βουνά, οι καιροί άλλαξαν και όπως οι Χούντες στην εποχή μας φοράνε τον μανδύα της δημοκρατίας, έτσι και οι εμφύλιοι ίσως αφήσουν τα τουφέκια και πιάσουν τα σύγχρονα φισεκλίκια τους, τα πληκτρολόγια, τα κινητά και όσα προσφέρει απλόχερα η τεχνολογία. Μακάρι να κάνω λάθος.
Όπως εύχομαι να είναι λανθασμενος ο φόβος μου ότι πλησιάζει η στιγμή που θα δούμε στη χώρα μας μια ξένη παρέμβαση, είπαμε, όχι στρατιωτική. Άλλαξαν οι καιροί, όμως μετά τον live εξευτελισμό του ουκρανού προέδρου στο οβάλ γραφείο πριν λίγες μέρες , όλα τα φοβάμαι, όλα τα περιμένω...

Άλλαξε ο κόσμος...


(από ανάρτησή μου στο facebook 8/3/2025)

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης και ένα ποίημα... (...ή, πώς το έγκλημα στα Τέμπη μας ένωσε ξανά στους δρόμους...)

 


Ήταν μια υπέροχη μέρα, χωρίς το επίθετο να την χαρακτηρίζει ακριβώς.
Είδα στον δρόμο ηλικιωμένους, νέους, ανάπηρους.
Είδα τυφλούς να τους κρατάνε από τον αγκώνα πηγαίνοντας για το κέντρο της πόλης.
Είδα μωρά να χαμογελάνε στην αγκαλιά του πατέρα τους!
Είδα παιδιά να κοιτάζουν τον ουρανό ευτυχισμένα... Μύρισε ελευθερία και τα παιδιά είναι χαρισματικά στο να νοιώθουν ό,τι οι μεγάλοι δεν μπορούν!

Είδα έφηβους να έχουν πλήρη αίσθηση ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, μια επένδυση για το μέλλον τους.
Είδα γονείς υπερήφανους που τα παιδιά τους τούς ακολούθησαν αδιαμαρτύρητα, χάραξαν στην ουσία τον δρόμο για βρεθούν όλοι μαζί στην συγκέντρωση.

Είδα το κράτος να λείπει, είδα τα κόμματα να λείπουν, είδα τα χρώματα να λείπουν!

Είδα την Άνοιξη να μπαίνει λίγο νωρίτερα, μια μέρα πριν έρθει ο Μάρτης!

Είδα μπροστά μου όλο τον κόσμο να σπαράζει σαν το ποίημα ενός Τούρκου, του Αζίς Νεσίν που μίλησε στην καρδιά μου:

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
κοψ’ τη φωνή σου, σώπασε
κι επιτέλους
αν ο λόγος είναι άργυρος
η σιωπή είναι χρυσός.

Τα πρώτα λόγια, οι πρώτες λέξεις
που άκουσα από παιδί
έκλαιγα, γέλαγα, έπαιζα
μου έλεγαν: «Σώπα».

Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή
και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα!»
Με φιλούσε το πρώτο αγόρι
που ερωτεύτηκα και μου έλεγε:
«Κοίτα, μην πεις τίποτα, και σώπα!».

Κοψ’ τη φωνή σου, μη μιλάς, σώπαινε.
Κι αυτό βάστηξε μέχρι τα είκοσί μου χρόνια.
Ο λόγος του μεγάλου, η σιωπή του μικρού.

Έβλεπα αίματα στα πεζοδρόμια
«Τι σε νοιάζει, μου έλεγαν,
θα βρεις το μπελά σου, τσιμουδιά, σώπα».
Αργότερα φώναζαν οι προϊστάμενοι:
«Μη χώνεις τη μύτη σου παντού,
κάνε πως δεν καταλαβαίνεις και σώπα».

Παντρεύτηκα κι έκανα παιδιά και τα έμαθα να σωπαίνουν.
Ο άντρας μου ήταν τίμιος κι εργατικός
κι ήξερε να σωπαίνει.
Είχε μάνα συνετή που του έλεγε «σώπα».
Στα χρόνια τα δίσεχτα οι γείτονες με συμβούλευαν:
«Μην ανακατεύεσαι, πες πως δεν είδες τίποτα και σώπα».
Μπορεί να μην είχαμε με δαύτους γνωριμία ζηλευτή
μας ένωνε όμως το «σώπα».

Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος, σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω,
σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο.
Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι κι οι δρόμοι οι παράλληλοι.
Κατάπιαμε τη γλώσσα μας.
Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε.
Φτιάξαμε το σύλλογο του «σώπα»,
και μαζευτήκαμε πολλοί,
μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη
αλλά μουγκή!
Πετύχαμε πολλά και φτάσαμε ψηλά, μας δώσανε και παράσημα
κι όλα πολύ εύκολα, μόνο με το «σώπα».
Μεγάλη τέχνη αυτό το «σώπα».
Μάθε το στα παιδιά σου, στη γυναίκα σου και στην πεθερά σου
κι αν νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις, ξερίζωσε τη γλώσσα σου
και καν’ την να σωπάσει.
Κοψ’ τη σύρριζα.
Πέταξε την στα σκυλιά.
Το μόνο άχρηστο όργανο απ’ τη στιγμή
που δεν το μεταχειρίζεσαι σωστά.
Δεν θα έχεις έτσι εφιάλτες, τύψεις κι αμφιβολίες.
Δεν θα ντρέπεσαι τα παιδιά σου
και θα γλιτώσεις απ’ το βραχνά
να μιλάς χωρίς να μιλάς
να λες «έχετε δίκιο, είμαι με ‘σας».

Αχ, πόσο θα ήθελα να μιλήσω ο κερατάς
και δεν θα μιλάς,
θα γίνεις φαφλατάς,
θα σαλιαρίζεις αντί να μιλάς.
Κόψε τη γλώσσα σου, κοψ’ την αμέσως.
Δεν έχεις περιθώρια. Γίνε μουγκός.
Αφού δε θα μιλήσεις, καλύτερα να το τολμήσεις
κόψε τη γλώσσα σου.

Για να είμαι τουλάχιστον σωστός
στα σχέδια και τα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και παροξυσμούς
κρατώ τη γλώσσα μου
γιατί νομίζω πως θα έρθει η στιγμή
που δε θ’ αντέξω
και θα ξεσπάσω
και δε θα φοβηθώ
και θα ελπίζω
και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω
μ’ έναν φθόγγο
μ’ ένα τραύλισμα
με μια κραυγή
που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ!

Δεν θα σωπάσουμε!

Ποτέ ξανά!