Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Μια Κυριακή στο "Φρούριο στη Θάλασσα"...

Το λιμάνι και το Φρούριο όπως ήταν το 1932

Το "Φρούριο της Θάλασσας", το "Castello del Molo" των Ενετών, βρίσκεται στην είσοδο του παλιού Ενετικού λιμένα του Ηρακλείου.
Ευρύτερα γνωστό στους σημερινούς κατοίκους ως "Φρούριο Κούλε", ονομασία κατάλοιπο της τουρκικής κατοχής της πόλης μιας και οι τούρκοι το αποκαλούσαν "Su Kulesi" (φρούριο στη θάλασσα).
Χτίστηκε από τους Ενετούς πριν την κατασκευή της νέας οχύρωσης της πόλης και πήρε την τελική του μορφή τον 16ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 1523-1540 αντικαθιστώντας παλαιότερες κατασκευές με σκοπό να προστατεύει την είσοδο του μεγαλύτερου λιμανιού του Βασιλείου της Κρήτης.
Αποτελεί σήμερα ίσως το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του Ηρακλείου, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
8 Ιουνίου 1927, σπάνια φωτογραφία από ιδιωτική συλλογή

Μια βόλτα στο Φρούριο μου ξυπνάει πάντα αναμνήσεις. Θυμάμαι τις βόλτες με τον παππού Πέτρο στο λιμάνι, τα γυρίσματα για τον "Οθέλλο" του Franco Zeffirelli που έγιναν θέμα συζήτησης στο Ηράκλειο του μέσου της δεκαετίας του 1980, τις εφηβικές βόλτες και τις συναυλίες των φοιτητικών μου χρόνων στο δώμα του Φρουρίου τα καλοκαίρια.

Κάθε επίσκεψη είναι μια ανάσα δροσίας, ειδικά τώρα που ο χώρος συντηρήθηκε και είναι επισκέψιμος.


Creative Commons License
Οι παραπάνω φωτογραφίες χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.