Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

"Γεννημένοι Ήρωες" από τον Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ

 


Το βιβλίο αυτό μου το πρότειναν, δεν κοίταξα καν τον συγγραφέα του, δεν έριξα ούτε μια ματιά στο εσωτερικό του. Απλά το αγόρασα.
Αμέσως μετά συνειδητοποίησα πως έχω διάβάσει το "Born to Run" του ίδιου συγγραφέα, τη Βίβλο για πολλούς του παγκόσμιου δρομικού κινήματος.
Παραξενεύτηκα.
Τί δουλειά έχει ο συγγραφέας αυτός να γράψει για την απαγωγή του στρατηγού Κράϊπε όπως μου είπε η πωλήτρια στο βιβλιοπωλείο;
Ξεκίνησα να το διαβάζω με μεγάλη περίεργεια χωρίς να γνωρίζω με ακρίβεια τί να περιμένω από αυτό.
Θα διάβαζα την ιστορία του Πάτρικ Λη Φέρμορ και των βοσκών της Κρήτης που έφεραν σε πέρας μια από τις πιο "εξωπραγματικά" τρελές αποστολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;
Μήπως θα διάβαζα το "εγχειρίδιο" του ήρωα, παρόμοιο με το αντίστοιχο του απόλυτου δρομέα όπως το περιγράφει ο συγγραφέας στο Born to Run;

Ε λοιπόν, αυτό το βιβλίο κατάφερε να με εκπλήξει γιατί απλά είναι όλα τα παραπάνω και κάτι περισσότερο.
Από την μία περιγράφει με θαυμασμό την λεβεντιά των Κρητικών που είχε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της Μάχης της Κρήτης αλλά και στην όλη πορεία το πολέμου ενάντια στον Χίτλερ σε όλη την Ευρώπη και από την άλλη επιχειρεί τη σύνδεση του θαύματος της αντοχής των ανθρώπων αυτών με τη διατροφή και την εκγύμνασή τους με φυσικούς τρόπους που σήμερα στον βωμό του μάρκετινγκ θεωρούνται ξεπερασμένοι.

Το βιβλίο αυτό συνοψίζοντας δεν είναι σε καμία περίπτωση εγχειρίδιο ηρωισμού όπως ίσως επιχειρεί να επιβάλλει ο τίτλος του.
Είναι όμως ένας κατά κάποιο τρόπος οδηγός αφύπνισης για κάθε σύγχρονο άνθρωπο αναφορικά με τον λάθος τρόπο ζωής που ακολουθούμε στην πλειοψηφία μας.
Είναι ένας ύμνος απέναντι στην Κρητική διατροφή που για αιώνες έχτισε το μύθο του νησιού τρέφοντας ήρωες, γίγαντες, μυθικά πλάσματα, ανθρώπους υπερφυσικούς που όμως δεν ήταν κάτι παραπάνω από μένα κι εσένα.

Θα το διαβάσω ξανά και ξανά.
Κάθε κεφάλαιο έχει κάτι να μου προσφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου