Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Το Λουτρό και το κάστρο του...

 

Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 από το Λουτρό προς τον Φοίνικα, μετά από δέκα λεπτά περίπου ο πεζοπόρος φτάνει στο παλιό οθωμανικό κάστρο του Λουτρού. 
Ο Κούλες του Λουτρού χτίστηκε το 1868 μαζί με άλλους στην ευρύτερη περιοχή του Ασκύφου και των Σφακίων με σκοπό να βοηθήσουν τους τούρκους στην κατάπνιξη των διαρκών επαναστάσεων του ντόπιους πληθυσμού.
Ήταν ο μεγαλύτερος της περιοχής και διέθετε ορθογώνιο σχήμα με δύο υπερηψωμένους πύργους ανατολικά και δυτικά. Σε πολύ μικρή απόσταση από το κάστρο υπήρχε δεξαμενή για τις ανάγκες της ύδρευσής του.
Σήμερα σώζονται μεγάλα τμήματα των τειχών του φρουρίου, ο ένας πύργος σε εξαιρετική κατάσταση και ο δεύτερος ο ανατολικός σχεδόν εξολοκλήρου γκρεμισμένος ενώ διατηρείται στην αρχική της κατάσταση η δεξαμενή.

Συνήθως όσοι βρεθούν στο Λουτρό αναζητούν την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει το απάνεμο λιμανάκι του νομού Χανίων, όμως δυο βήματα πιο πάνω έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την ζωντανή ιστορία του νησιού μας, να αφουγκραστούν τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν τα μισογκρεμισμένα ντουβάρια και να ζήσουν έστω και φευγαλέα την αγωνία των προηγούμενων κατοίκων του τόπου αυτού για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Είναι λυπηρό πως και τις δύο φορές που βρέθηκα στον γραφικό Κούλε του Λουτρού για να τραβήξω φωτογραφίες των χαλασμάτων και την ευρύτερης περιοχής, οι μοναδικοί επισκέπτες του χώρου ήταν αλλοδαποί πεζοπόροι που σταμάτησαν να πάρουν μια ανάσα στη σκιά των χαρουπόδεντρων πριν συνεχίσουν στο μονοπάτι προς τα Μάρμαρα και την Αγία Ρουμέλη.

Πόσο λίγο εκτιμάμε τον τόπο μας τελικά...



















Creative Commons License
Οι παραπάνω φωτογραφίες χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου