Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Λασαία: Το επίνειο της Γόρτυνας και ο μισογκρεμισμένος ναός

 Η Λασαία ήταν πόλη της αρχαίας Κρήτης. Τα λείψανά της σώζονται 2,5 χλμ ανατολικά από τους Καλούς Λιμένες ενώ η πόλη αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ακριβώς λόγω της γειτνιάσής της με τον τόπο που αποτέλεσε σταθμό της περιοδείας του απόστολου Παύλου στο ταξίδι του προς τη Ρώμη. ("Εν ικαναίς δε ημέραις βραδυπλοούντες υπεπλεύσαμεν την Κρήτην, ήλθομεν εις Καλούς Λιμένας, ώ εγγύς ήν πόλις Λασαία" Πράξεις Αποστόλων 27:8)
Η Λασαία αποτέλεσε ένα από τα επίνεια της Γόρτυνας, ενώ σήμερα σώζονται τα λείψανα των λιμενικών εγκαταστάσεων καθώς και μέρος του αρχαίου μώλου που ήταν κατασκευασμένος από ογκόλιθους ριγμένους από την ακτή μέχρι την νησίδα που σήμερα είναι γνωστή με την ονομασία Τράφος.
Το λιμάνι σωζόταν σύμφωνα με αναφορές μέχρι και την δεκαετία του 1960 όμως οι πέτρες του μεταφέρθηκαν για να κατασκευαστούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις στη νησίδα με τις δεξαμενές που υπάρχει ανοικτά των Καλών Λιμένων.
Στην παραλία αλλά και πάνω στη νησίδα Τράφος, διακρίνονται σημαντικά τμήματα της αρχαία πόλης και των τειχών της, ενώ δυτικά του λιμένος έχουν ανασκαφεί θολωτοί τάφοι με σημαντικά ευρήματα.





Ο σημερινός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της Λασαίας ονομάζεται Χρυσόστομος και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται σε πανοραμικό σημείο πάνω από την θάλασσα.

Ο ναός αυτός παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς καταστράφηκε εξαιτίας της κατολίσθησης του σαθρού εδάφους κάποια στιγμή στο παρελθόν και οι κάτοικοι της περιοχής προφανώς χρησιμοποίησαν τα υλικά του για να κατασκευάσουν ακριβώς πάνω από τον παλιό ναό, έναν ακριβώς ίδιο!
Η φυσιολογία του εδάφους είναι η αιτία που και ο μεταγενέστερος ναός είναι ετοιμόρροπος με ένα σημαντικό του τμήμα να έχει ήδη καταρρεύσει ενώ δεν αργεί η ώρα που όλο το ασταθές οικοδόμημα θα καταλήξει στην πλαγιά του λόφου.
Αψευδής μάρτυρας, οι φωτογραφίες...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου